VIDEO Panoramă incredibilă a planetei Marte, surprinsă de roverul Curiosity

de: Ozana Mazilu
24 08. 2021

Jet Propulsion Laboratory al NASA a lansat o panoramă uluitoare a interiorului craterului Gale, exact așa cum a fost surprins de roverul Curiosity.

Pentru a sărbători al nouălea an în care roverul cercetează Planeta Roșie, clipul arată pe unde a fost acesta și ce am învățat în ultimul deceniu. În clip putem vedea, în mod uluitor, într-o zi senină de iarnă, când nu exista praf în aer, o panoramă de aproximativ 33 de kilometri pe suprafața planetei Marte.

Panorama, conform Gizmodo, arată călătoria lui Curiosity în partea de sus a Muntelui Sharp și ruta ocolitoare pe care a trebuit să o ia, pentru a evita o furtună mare de nisip marțian.

Curiosity a surprins planeta Marte într-un mod incredibil

Pe măsură ce roverul a călătorit pe suprafața planetei Marte, putem observa compoziția rocilor care s-a schimbat, de la o bază bogată în argilă la una plină de sulf. După cum explică cercetătorul adjunct al proiectului, Abigail Fraeman, cercetătorii speră să afle un pic mai multe despre modul în care Marte și-a pierdut apa (până la urmă, Craterul Gale era un lac) și cât a durat până a devenit planeta uscată pe care o vedem acum.

Curiosity a urcat treptat explorând muntele Sharp înalt de cinci mii de metri, începând din 2014, pentru a vedea cât mai mult din planetă. Cea mai recentă descoperire este o serie de formațiuni de piatră în terase, care pot fi formate fie prin eroziune, fie ca rezultat a unor alunecări de teren. Straturile stâncoase ale muntelui au fost modelate de apă cu miliarde de ani în urmă.

Ca referință, Curiosity a ajuns pe Marte pe 6 august 2012. De atunci și până acum însă, activitatea sa nu a fost măsurată în zile pământene, ci în rotații ale soarelui pe Marte. Acelea sunt intitulate soli și, comparativ cu zilele terestre, sunt mai lungi cu 39 de minute.